SICILIJANSKA SELA

🎵 The Godfather Waltz - Speak Softly Love 🎵

Sicilija je takva, ponuda koju nećete moći da odbijete. Neće vas dići u vazduh, već samo lepo razneti i odlepiti od zemlje. A sa pristojne visine, svet je lepše mesto. Imaćete posle dovoljno vremena da se sastavite u mozaik koji nema cenu. Sreća je u tome što postoje krajevi u kojima nikada niste bili i što tome nema kraja.

sicilija.png

SICILIJANSKA SELA (Forza d`Agro, Savoca)

Evo me, ležim i gledam Kumove. Sve je u redu, nigde ne gori. Bila sam Apolonija u svom filmu, ali sam se blagovremeno katapultirala. Majkl je ostao bez teksta, pa je dalje morao da improvizuje. Žmurim i režiram... Sve i da ima male grudi, ne može čovek da ostane ravnodušan. Kopola, majstore!

sicilija.png

Moja priča ne bi trebalo da bude izvor informacija, već utisaka. Kako su utisci subjektivni, a ja romantik u konstantnom usponu, molim da mojoj patetici pristupite kao Kanolima. Razumeću, ako me ne shvatite iz prve. Znači da Kanole probali niste. O ukusima se ne raspravlja, STOP! Sve su varijacije jednako neodoljive, STOP!

sicilija.jpg

Put do sela je otprilike kao da se penjete uz nečije uvojke. Dole je ambis, dole ne gledaš. Gledaš ka horizontu gde more ljubi nebo, Josipa. Ono što ovom putovanju daje ozbiljnu dozu egzotičnosti jeste činjenica da me je moja neinformisanost sačuvala za lepotu koja me tek čekala. Taj trenutak. Stopala dodiruju jedno novo tlo, čuju se crkvena zvona. Podne je i kako da se ne zapitaš: za kim zvona zvone? I dok ona lagano blede, kreće muzika. Iz same crkve! U najmanju ruku neočekivano, a onda i neverovatno. Dovoljno da se naježiš i shvatiš da si budan u nekom snu. Soundtrack, pesma s početka, uz koju sve ovo i pišem. Kakav mix! God is a DJ, ako ste se nekada pitali, tako je.

sicilija.png

Kasnije saznaš da se muzika pušta u Brandovu čast. Da je on ovde kao neko božanstvo. Da su, kada je umro, hteli svi da idu na sahranu u Ameriku, ali da ih je njihov gradonačelnik odgovorio od te namere uz izgovor da su oni siromašno selo i da za to nemaju novca. Pa je ipak otišao samo on. Od tada, pa do danas, neko tamo mixuje i pravi feštu za nečiju dušu.

🎵 El domingo – I cacciaturi i muntaltu 🎵

A moja duša, odvija se kao radnja filma koji režiram i nijedna scena se ne ponavlja više od jednom. Kao i u životu. Sedim na pragu bara Vitelli, u haljini koju nosim godinama jer je volim, glavom oslonjena o dovratak i posmatram. Niko ne zna ni šta gledam, niti koliko daleko vidim. Toliko je gužva da ni Majkl nije imao gde da sedne i k`o čovek me zaprosi. Nego onako s nogu, šmekerski. Tata mi nije bio tu, pa smo se nas dvoje sve lako dogovorili. Okolo statisti iz ko zna kog filma, guraju se i takmiče ko će bolji fotos da napravi. Jako glup film. Dobili su svi po limun i kiselo se smešili. Bolje iskren, kiseo smešak, nego neubedljiv glumac.

sicilija.png

I pre nego što vam neki dragi dlanovi lagano skliznu sa očiju i puste vas da se priviknete na mrak, nizaće se pokretne slike. U san ste došli, u snu ćete se i vratiti.

sicilija.png

Brana Lučić