SIRAKUZA

🎵 Luz Casal - Historia de un Amor 🎵

Živeti film, ali da taj film nije bajka. Ljubav je u srcu dečaka koji diše sa svojom harmonikom. Lagano povija  glavu, dok prati melodiju, svetli, kao duša. Staklastog pogleda odlutao u daljinu i ne moli za novčić. U tim su očima neki lepi, veliki snovi i nepokolebljiva volja i pored toga što će mnogi proći, zaobići ga, bez da dozvole sebi da čuju tu muziku nad muzikom. Srce mi je na mestu kroz koje je možda, baš taj dečak, leteo na biciklu i pretičući svoj san gubio dah jureći za Malenom. Toliko prolaznika, toliko senki, premalo duše.

sirakuza.png

Spustila sam nekoliko kovanica, lagano, da ne zazvone. Pogledala ga, nasmešila se i pre nego što sam krenula dalje, on je trepnuo, osmehnuo se u znak zahvalnosti i nastavio da diše „O sole mio“. Dečak drevne duše. Samo ako si kukavica, nećeš zaplakati.

Turisti ponekad deluju kao kiša žaba iz onih knjiga o najvećim svetskim misterijama. Ja u tom trenutku vrhunska skijašica, lagano njišem kukovima i zaobilazim ih, kao kapije veleslaloma. Ne znam da li hodam ili plešem. Osećam kao da moja duša ide ispred mene. Ne moraš ništa da dodirneš ili okusiš, samo gledaš i udišeš, smešiš se. Znam da sam luda, u onom najlepšem i najvišem mogućem smislu. Kad god mogu, uskočim na neku barku. Slan, vlažan vetar pravi čuda od mojih uvojaka. Tu sam, sa grupom, uglavnom penzionera, na gornjoj palubi. Nisu nam dali da sedimo dole u delu sa restoranom gde je hladovina, jer je tu bila grupa Engleza za koje je bio postavljen ručak. Svejedno biram da budem gore. Opa! Naravno da su nakon što su jeli izašli kod nas, zbog lepšeg pogleda. Jedna je bakica nevoljno komentarisala da su ružni. „Vidi ovoga, kakav je. Ja i sa sedamdeset godina volim visoke, tamnokose muškarce, fine građe i lepih manira, pa sam valjda zato i sama“. Iza toga ide smešak. Kao da se obraćala samoj sebi.

sirakuza.png

Dok smo se udaljavali od jedne obale, i dok je Malenina kuća bivala sve manja, sa druge strane, Monikina vila je postajala sve veća. Mislim da sam jedna od malobrojnih koja nije poželela da fotodokumentuje taj prizor. Gromada plave boje, odvaljena od obale štrči iz mora. Glumica je insistirala da napravi bazen u stenama i pored toga što su joj učeni ljudi objasnili da će instalacija da poklekne. Zamisli da si ti osmeh i da neko želi da ti ugradi cirkon na zub, pa ga odvali, tako neka estetika.

sirakuza.jpg

Umetnici, slikari obično, skoro po pravilu  imaju burne živote, svekolike prestupe, prekršaje, krivična dela, ozbiljne izlete van moralnih normi i onda vas zakucaju lepotom koju stvaraju. Bem! Jedan je uvek izlazio naoružan do zuba, bio kavgadžija, tukao se i onda pretukao nekoga na smrt, prebegao na Maltu pa su ga ušuškali u Sirakuzi. Zauzvrat je imao zadatak da oslika oltar jedne crkve. I tu se malo sprdao, pa je morao da prepravlja svoje delo. Zapravo samo glave, kako bi svoju sačuvao. Crnivađo, Karavađo. Umetnik i ljudsko biće, pre svega.

Arhimed, jer tu je rođen, neka zaokruži moju priču o Sirakuzi. A ja odoh u kadu kako bih se potopila u tečnost i pustila silu potiska da deluje na mene dok slušam mandoline i rešavam rebuse iz Eureke.

🎵 Mandoline et Guitares "Tra Veglia e Sonno" (Mazurka de 1913) Juillet 2015

brana lucic.jpg
SkitareComment