PORTOFINO

portofino

Ako ste se ikada pitali gde idu milijarderi na odmor odgovor je baš ovde – u Portofino. Nekada je ovo bilo malo ribarsko mesto sa samo jednom ulicom, a sada je i dalje malo samo je poznato i to jet-set mesto.

Zašto Portofino privlači svetske zvezde a i one manje poznate bogataše? Ima oko 400 stanovnika, površinu od 200 ha i mesta za samo 14 veza za jahte. I upravo to je razlog! Pored toga što privez za jahtu, po noći, košta 3.335 dolara zvezde poput Stiven Spilberg (vlasnikh jahte Sedam mora), Coldplay front man Kris Martin i Rijana ga obožavaju. Rekli bi seoce, baš tako, veoma bogato seoce koje zvezdama pruža osećaj privatnosti za kojim žude.

portofino.jpg

Ovo naselje je prepuno butika visoke mode, ekskluzivnih restorana i kafića. Kada kažem prepuno mislim na 15tak, bez preterivanja. Sve je tako slatko, malo i ušuškano, a za razgledanje vam je potrebn jedan okret oko svoje ose i videliste sve, dobro otprilike. Kuće u luci su u svetlim i različitim bojama danas je to deo tradicije, a nekada stvar navigacije, s toga su Grci i Rimljani stanovnike Portofina nazivali delfinima.

Ako ste u istraživačkom fazonu oduševiće vas šetnja do svetionika. Nalazi se na brdu sa kog se pruža najlepši pogled na luku. Na oko 1h lagane šetnje kroz uredjene staze i prelepo mediteransko rastinje. Proćićete pored Castello Brown, mesto koje je Elizabeth von Arnim inspirisalo da napiše svoj najprodavaniji roman Čarobni April , 1920. godine. Nešto kasnije (1991. god.) Mike Newell snima istoimeni film.

Za one još većeg apetita predlažem jednodnevni izlet do sela San Fruttuoso, Cinque Terre ili Đenove. Takođe možete prošetati do obližnjeg mesta Santa Margherita Ligure i okupati u zavučenim i malim uvalama usput.

portofino-giphy-2.gif

Katarina Mutavdžić

SkitareComment