ETNA

Želja za putovanjima, trebalo bi da bude živa. Ti aktivni vulkan, zadovoljstvo lava. Nije seksualna insinuacija, ali, ako budete imali sreće do kraja, pa čestitam. Nikada do sada nisam videla to čudo. Soba s pogledom na živi vulkan, a ja neka čestica s dušom. Vulkan izdiše iz srca Zemlje, ja puhćem CO2. Tu gde sam bila, a to je desetinama kilometara daleko, formirala se obala od lave koju je more sačekalo i smirilo, to sigurno.

etna_vulkan.png

Visoka je 3320 metara. Prava je avantura popeti se sopstvenim hodalicama do samog vrha, ali u nedostatku vremena prihvatila sam vožnju. Prvo žičarom, a onda vozilom koje verovatno ima tačan naziv, ali za mene to je bio DŽIPBUS u kome si zgužvan sa česticama koje pričaju jezikom koji uglavnm ne razumeš, ali prepoznaješ. Volim da posmatram ljude, pratim mimiku i pretpostavljam tok misli, to me zabavlja. Ono što je sigurno, niko nije ushićen i ne smeje se toliko slatko kao Japanci. Pomalo je to uvrnuto.

etna_vulkan.png

Po izlasku iz tog fantastičnog vozila, sačekao nas je vodič, Italijan. Priča na engleskom i na italijanskom. Više sam ga razumela kada je pričao na italijanskom, a italijanski znam, jer ga nikada nisam učila. Znači lepota je u veštini posmatranja. Vodi nas u obilazak glavnog kratera. Sve je crvenkasto/crno/braon. Najviši vrh je žut, kao polje maslačaka ili jaja na oko. Ali to je samo sumpor. Dovoljno daleko pa ne smrdi. Kao neki hodočasnici, pratili smo jedni druge u dugoj koloni. Tog dana bilo je vedro i trebalo je da bude desetak stepeni hladnije nego na obali. Ali duvao je ledeni vetar i ja sam osetila da mi se telo skuplja i koči.

etna_vulkan.png

Obucite se slojevito!!! Obucite se kao da je novembar! Bilo je onih kuražnih u atlet majicama i bezobrazno kratkim šorcićima, pa mi je bilo za nijansu toplije kada sam njih locirala. Naježene, ali dosledne svom uverenju da je temperatura podnošljiva. Bila sam obučena za rani prolećni dan. Ipak, ono što mi je ugrejalo dušu, direktno preko jagodica, bila su mala udubljenja u zemlji koja emituju toplotu. Ako vulkan ima telesnu temperaturu, ova je bila optimalna. I još nešto, pored činjenice da je Etna jedna zmajica koja svako malo može da zakašljuca, ljudi je se ne boje. Žive u njenom podnožju, slave život uz zahvalanos za plodnu zemlju koju im je podarila. Gaje pistaće i bademe koji kada porastu postanu uspešni likeri u svetu alkoholnih pića. Na povratku u dolinu grickala sam kockicu čili čokolade i topila se od zadovoljstva. Rumena kao seljančica.