PUT KROZ ISTANBUL I VREME

Istorija Istanbula počinje još iz Antike, ali istorija Istanbula za jednog skitaru počinje u srce osmanske istorije, Topkapi palati ili Topkapi saraju kako se pravilno zove. Ova neverovatno velika palata, smeštena u četvti Sultanahmet (kažu da je veća od države Monako) bila je dom 24 sultana. Baš iz razloga njene veličine i činjenice da faktički predstavlja grad u gradu, preskočiću ovoga puta detaljne opise, jer bi to zahtevalo još pet putopisa za redom. Ipak neki delovi su obavezni, poput sobe "Riznica", koje kako joj ime i kaze predstaljva prebogatu riznicu carskih predmeta od zlata, srebra, sedefa i dijamanata. Predmeti koje su koristili sultani lično, njihov pribor za pisanje, ručavanje, pa čak i nekoliko sultanskih prestola.

Osim nje, za prave ljubitelje istorije poslastice predstavljaju i obilasci "Divan sobe" kao i prinčevskih odaja u okviru trećeg prstena palate. A ja, nakon tri sata skitanja po pomenutim delovima Topkapija, otišao sam do trećeg dvorišta, da uživam u predivnom vidkovkcu sa kojeg se pruža pogled na mesto susreta Bosforskog zaliva sa Mramornim morem i odvaja ga od istanbulskog Zlatnog roga. Tu vam se čini da vam je azijski deo Istanbula na dlanu i da ga možete podići i odneti sa sobom. Ali ja nisam "podigao" nista, osim male makete Aja Sofije, koju cu kupiti poslednjeg dana boravka. Ipak pre makete, posetio sam pravu Aja Sofiju.

Kada krocite u Aja Sofija, istog trena posajete svesni vekova koji su tu prohujali, a zidovi na kojima se sudaraju hrišcanske freske i muslimanski simboli, svedoce o burnoj istoriji tog, sada istorijskog muzeja. Aja Sofija je jedina verska građevina koju osvajači nikada nisu rušili, niti su menjali nešto u njoj, već samo nadograđivali. Mogao bih reći da je ona jedini primer da se suprostavljene vere mogu pomiriti u jednoj građevini. Suportno od nje, stoji jos jedna posete vredna građevina "Sultanahemt Camii" poznatija kao Plava Džamija, za koju mi pri prvom susretu nije bilo jasno zasto je zovu plava. To sam otkrio tek unutra, gde preovladava plava boja pločica. Ipak, pre uživanja u divnoj unutrašnjosti, morao sam obući suknju, jer sam poput mnogih Evropljana neznalica, krenuo u Džamiju u bermudama. Dakle, muškarci ako idete u Plavu džamiju, nikako u kratkom, ako ne želite kao ja da zavrsite u suknji. Žene mogu slobodno da od svojih baka ponesu neke marame, jer ako ih nemaju, na ulazu ćete svakako dobiti jednu.

Možda će nekoga fascinirati recimo stari Grand Bazar, jedna od najstarijih pijaca na svetu, pravi mali grad od 43 ulice, ali mene ne. Pijace ne posećujem ni u svom gradu. Ali poseta sarkofagu najvećeg osvajača Antičkog doba, Aleksandra Makedonskog u okviru Arehološkog Muzeja, silazak u jednu od najstarjih cisterni na svetu iz koje se vodom snabedevao Konstantinopolj, kao i poseta turbetu najznačajnijeg turskog vladara Sulejmana Veličanstvenog, svakako jesu.

Istanbul, je grad u kojem svaka zgrada ima svoju priču. Grad gde su, kako tvrde Turci, nastale priče iz "Hiljadu i jedne noći". Zato, kada ga budete posetili, spremite se da budete bogatiji za jednu novu i sjajnu priču.

istanbul.jpeg

Marko Baroš