LONDONOM SKITAM SAMO JAVNIM PREVOZOM

Tako kad živiš u Londonu, skitaš svuda. Ima šarenih stvari, a ima i nešarenih stvari. Ovde je skitati jako lako. Promašiš voz ili metro i skroz si negde gde nikada do sada nisi bio. Možeš samo da zaposliš tabane i kreneš polako i proskitaš se ko car.

Kada živiš na Ilingu, a radiš na Krojdonu, putuješ na posao dugo i često vidiš samo stanice koje su u Londonu strava! Ja tako baš volim da fotkam stanice, a ponekad i ljude u prolazu. I kada fotkam, volim te boje analognih fotografija pa mi je internet učinio veeeliku uslugu jer neko je
napravio kul aplikaciju koja simulira baš to što mi treba i što sam htela.

 

 

 

Ja tako nisam slikala Iling Brodvej stanicu, jer uvek zaboravim pošto žurim na voz, ali mogu vam reći da sa nje možete da skitate gde god hoćete. Povezana je sa centralnom linijom i sa distrikt linijom kao i sa overground vozovima i sa stanicama gde možete da hvatate Pikadili liniju, što bi u prevodu značilo “Bilo kuda sa Ilinga svuda”. Šalim se, nije to citat sad sam to izmislila :D

Sa Erls Korta možeš da odeš npr na Padington ili kao ja na Vimbldon. Možeš i da izadješ napolje sa stanice i odeš na jedno od najstarijih groblja u Londonu (to nisam slikala još).

london.jpg

Ponekad se dogodi da neka linija baš kad ti treba ne radi, pa moraš dalje, na neku stanicu drugu, da bi stigao tamo gde si krenuo. Tako ja posetim Vest Brompton, preko Noting Hila.

A kad se zadubiš u knjigu (ili kao neki, nećemo upirati prstom u mene) na pogrešnu stranu stanice
odu, pa zaborave da siđu na svojoj stanici... Uglavnom kad se izgubim pitam nekog kuda dalje, jer živalj Londona voli da uputi na pravac i pomogne da stigneš gde si se zaputio. Malo pronjuškaš okolo, i eto već voza za nazad ili tramvaja, do sad nikad nisam izgubila na stanicama tramvajskim, možda tako sretnem neku drugu skitnju neotkrivenu.

Usput, dok se vozam okolo-naokolo, volim da uhvatim taj prosečni život jednog putnika.

Pošto na Vimbldonu najčešće čekam tramvaj, a tramvaj je najsporiji sin Londonskog javnog prevoza, tu uglavnom slikam šta mi se ćefne.

Pa ponekad posle posla proskitam dalje od standardne rute, i procunjam po okolnim stanicama.

I zapamtite samo da kad se šetkate okolo ne zaboravite da...

I onda možete na miru sa skitate i ne pitate! <3

I onda možete na miru sa skitate i ne pitate! <3

TIJANA RADIĆ

Dopisnica i skitara iz Londona