99 MESTA U SRBIJI ZA KOJE MOŽDA NIKADA NISTE ČULI

Kada pomislimo da idemo na putovanje, potpuno zanemarimo mesta iz kojih na to putovanje krećemo. Ne samo mesta, već i cele države. I tako je svuda, svakome i zauvek. Ako u komentarima dodaš svoje skriveno mesto u Srbiji koje ne pronađeš na ovoj listi – ogromno hvala!

1.    Vinatovača – Kučajske planine kriju možda i jedinu prašumu u kojoj ćete biti, a da ne morate da izađete iz Srbije.

2.    Deliblatska peščara – ima oko 20 vrsta orhideja i stanište je retkih ptica i biljaka. Zanimljivo je da su ovde snimani filmovi „Ko to tamo peva“ i „Kosovski boj“.

3.    Smederevo – ako ste dovoljno šarmantni ne morate baš uvek da platite čuvaru za razgledanje gornjeg grada u okviru Smederevske tvrđava. Onda posetite kuću medenjaka i na Vinskom trgu probajte vino od višnje. Naravno i Karađorđev dud star preko 300 godina.

4.    Vlasinsko jezero – za plutajuća ostrva kažu da su posledica podvodnog bilja koje je izraslo na dnu jezera, pa se u velikim komadima otkinulo sa jezerskog dna i isplovilo. A možete videte i vrlo retku biljku mesožderku koja se zove Rosulja.

5.    Kazandžijsko sokače - Kopitareva ulica u Nišu, jedini očuvani deo stare niške čaršije. A tu su i pihtije, teleći repovi, jagnjeće sarmice, niška kavurma, pohovani mozak, teleća glava, belmuž, crevca, suve paprike…

6.    Arilje - Visočka banja, plaže uz prelepu reku Rzav, crkva Sv. Ahilije iz 13. veka u centru grada i festival klasične muzike Arlem.

7.    Golija – jezero Okruglica i skijanje.

8.    IvanjicaNušićijada i nesvakidašnja glavna ulica kojom devojke hodaju kao na pisti. Kada pitate zašto je to tako, odgovor je uvek isti: Od čistog vazduha.

9.    Sremski Karlovci - Karlovačka gimnazija čija je biblioteka najstarija školska biblioteka u Srbiji. A od Gimnazije, pa gore do vinarije Živanović postoji Muzej šibica sa kolekcijom od 25.000 kutijica šibica koje je 15 godina sakupljala Jasna Novak. Ulaz u Muzej je 100 dinara.

10. Stara Planina – Od Babinog zuba počinje uspon ka jednom od najviših planinskih vrhova u Srbiji (Midžor, 2,169m).

11. Tvrđava Bač - najstarija tvrđava u Vojvodini, iz 14. veka. Sa svih strana bila je okružena vodom i jedino je moglo da joj se priđe pokretnim mostovima.

12. Bela Crkva – Postoji 7 većih i nekoliko manjih jezera. Najpopularnije su Gradsko, Vračevgajsko, Šaransko i Šljunkara.

13. Semeteško jezero - specifično po tome što se njegova dubina ne može izmeriti. Podvodni izvori iz kojih jezero dobija vodu su duboki i široki da su i sami deo njega. Ima daždevnjaka.

14. Rajačke pimnice -  posebni deo sela gde su smešteni autentični vinski podrumi – pimnice. Sastoji se od 292 kamene kuće bez prozora i dimnjaka, koje služe za odlaganje vina.

15. Ploče, Đerdap – Jedan od najlepših pogleda na Dunav koji je na tom mestu širok samo 140 metara.

16. Lik poslednjeg kralja Dakije, Decebala – Preko puta Trajanove table, u steni, skulptura pravljena od 1994. do 2004. je najveća klesana skulptura u Evropi, a treća u svetu.

17. Bajna Bašta – zbog raftinga, najkraće reke ili najvećeg vrela koje je dugo 365 metara. Neki ovu reku/vrelo zovu i Godina, jer kažu da je duga kao godina dana.

18. Zaječar - Antička palata Felix Romuliana. Cena ulaznice manje od 500 dinara. Veliki istorijski užitak.

19. Lisine - 20km od Despotovca, najveći vodopad u Srbiji – Veliki buk. Ime je dobio po velikoj buci koju pravi. A da li je baš najveći, videćete ako nastavite sa čitanjem. Pored njega u Lisinama možete videti i veliki vir – mesto gde se voda sliva u 5 metara duboko jezero.

20. Vinča - Belo brdo – ostaci neolitske civilizacije koja je imala kulturu stanovanja razvijeniju od srednjovekovne.

21. Sokolov kamen – Vrh Suve planine (1520m) i jedan od najlepših vidikovaca u Srbiji

22. Sijarinska banja – prirodni gejzir tople vode koji ide u vis do čak 8 metara.

23. Sopotnica - Nekada je u ovom selu uz Sopotničke vodopade bilo 11 vodenica i 10 valjarica koje su mlele žito i valjale sukna. Od svih vodenica i valjarica koje su nekada postojale na rečici, ostale su 3.

24. Stara Planina – videti poludivlje konje ili sampase, to je nešto stvarno vredno uspona od 1600 metara.

25. Lepenski vir – čuveno neolitsko naselje na obali Dunava.

26. Stopića pećina – poznata po 10 metara visokom podzemnom vodopadu, još nedovoljno istražena. I ne zove se "100 pića pećina", kao što neki misle. :)

27. Drvengrad – jedinstveno selo od drveta na Mećavniku.

28. Šarganska osmica – 50 godina brdovitim predelima Mokre gore, vozio je čuveni voz Ćira, a sada vozi Nostalgija.

29. Justiniana prima – značajan vizantinski grad 7km od Lebana.

30. Muzej Macura – otvoren 3. maja 2007. Zakažite posetu unapred, jer ovaj neobični privatni muzej na obali Dunava je stvarno nešto posebno.

31. Zlotske pećine – čak 222 pećine u blizini sela Zlot. Stare više od 10.000 godina.

32. Nautičko selo – blizu Beograda, kućice na vodi i lepa priroda pored reke Save.

33. Cvetanje Tise – Svakog juna na reci Tisi 3 sata, insekti koje zovemo Tisin cvet, razmnožavaju se i haotično lete iznad reke.

34. Dolina jorgovana – Uroš I Nemanjić dočekao je svoju ženu Jelenu Anžujsku tako što je pored Ibra posadio jorgovane. Eto ih tamo i danas.

35. Gostilje – jedan od najvećih vodopada u Srbiji, mala oaza na 20km od Zlatibora, za sve one kojima je dosta Zlatibora.

36. Senjski rudnik – muzej i grad iz koga je krenula industralizacija u Srbiji. Možete videti radionice rudarskih majstora kroz istoriju, alate, mašine...

37. Taorska vrela – ne dajte da vas nepristupačni prilazi odgovore od ovog mesta.

38. Zaovine – ovde raste Pančićeva omorika i ne propustite Zaovinsko jezero.

39. Kamena gora – pronađite bor star preko 500 godina.

40. Mutanj – pronađite Holivud kod Gornjeg Milanovca i najveću ljuljašku za odrasle i pozdravite lika koga zovu Ivo Car, jer Ivo je stvarno car zbog svega što je uradio.

41. Povlen – ako ne verujete u vanzemaljce, reći ćete: ma to su samo džinovske kugle nastale vulkanskom aktivnošću u sred neke šume. Jesu li?

42. Gornjačka klisura – na jednom delu svog toka, reka Mlava, uopšte se ne čuje. Ovu pojavu zovu „reka koja ćuti“. Postoje i podzemni gradovi, baze, prolazi koje su sagradili Nemci tokom Drugog svetskog rata.

43. Lazarev kanjon – najdublji i najduži kanjon u istočnoj Srbiji.

44. Ravna stena – u dolini reke Beli Rzav, kod Zaovina, jedinstveno srednjovekovno utvrđenje na kome se danas gnezdi sivi soko.

45. Vodena pećina – jedinstvena po svojim kaskadama, kanjonu i vodopadu na reci Panjici, na putu od Arilja za Ivanjicu.

46. Pećina Samar – junskog dana 1969. godine jedan Milutin počeo je da živi u ovoj pećini i izdržao 464 dana, što je tada bio Ginisov rekord. Posle toga Milutin Veljković objavio je knjigu, dnevnik, o svojoj avanturi„Pod kamenim nebom“.

47. Zarožje – selo kod Bajne Bašte sa vodenicom vampira Save Savanovića. Postoji još vampira u Srbiji, a najpoznatiji o kojima možete istraživati su Petar Blagojević i Pavle Arnaut.

48. Zavojsko jezero – ispod njega se nalazilo celo jedno selo po kome je jezero i dobilo ime, imalo je 160 kuća i tokom jedne noći sve su poplavljene. Kada se nivo jezera smanji i danas se mogu pronaći stvari koje su pripadale ljudima iz sada potopljenog sela Zavoj.

49. Jezero u Vučkovici – jezero jeste veštačko, ali je zato okruženo neverovatnom prirodom.

50. Manastir Nikolje – postoji priča o čuvenom Nikoljskom jevanđelju koje se nalazi u Dablinu. Odkud tamo? Izguglajte. Ali to nije jedina priča zbog koje možete da posetite ovaj manastir. Ima i jedan prelep bor star 2 veka. 

51. Vršački vinogradi - imaju podrum u obliku slova Y, što je skraćenica od Jugoslavija. Jedan je od najveća 3 vinska podruma u evropi i kažu da u njega može stati 200.000 ljudi.

52. Koviljsko-petrovaradinski rit - planirajte već sada tradicionalni foto-safari.

53. Rudnik – kada se spustite od hotela Neda niz ulicu, sa leve strane na samoj krivini postoji livada sa drvenim ljuljaškama sa pogledom na uvalu na kojoj možete odmoriti.

54. Slano Kopovo – u blizini novog Bečeja, slana močvarna staništa kojima preti nestajanje, za ljubitelje ptica, ali i fatamorgana i vetrova.

55. Titelski breg – Koliko može biti čudno kad u sred Bačke stoji breg? Najviša tačka u Bačkoj od čak 128 metara nadmorske visine. Šta? Mislite da je malo?

56. Bobija – planina blizu Ljubovije za koju 100% niste znali. Poznata je zbog toga što ima preko 100 izvora hladne vode. Najpoznatiji izvor je „Dobra voda“.

57. Radočelo – nikada čuli za ovu planinu? Ne krivimo. Ali uz pomoć dobrog vodiča, šetnjom kroz ovu planinu možete stići do manastira Studenica.

58. Cer – nekoliko tematskih staza ove planine najlepše i najbrže je obići ako imate bajs.

59. Valjevo – reka Gradac i ulica Tešnjar sa oko 30 ugostiteljskih objekata za kojima Skadarlija može samo da plače.

60. Kikinda – Ulica Generala Drapšina, sa 389 stabala dospela je među 50 najlepših u svetu.

61. Reka Vratna – 3 kamena „mosta“ zvana prerasti, najveća u Evropi. OK nisu mostovi, već više kameni lukovi koji izgledaju kao vrata, zbog čega je reka i dobila ime.

62. Beli kamen – možda najlepše, a i jedino jezero u vlasništvu Beogradske fabrike cementa. Voda je tirkizna. Nalazi se kod mesta Bešenovo.

63. Ečka – čuveni dvorac koji je podigla porodica Lazar, a na svečanom otvaranju svirao je 29. avgusta 1820. čuveni Franc List, tada 10-ogodišnji dečak.

64. Rtanj – istražiti dok vanzemaljci i stranci ne postanu češći gosti od domaćih turista.

65.  Kopaonik – vodopad Jelovarnik. Nisu ga otkrili ni Cvijić, ni Pančić, otkriven je 1998. godine i najviši je vodopad koji možete videti u Srbiji (71 metar).

66.  Latkovac – ručajte u bivšem zatvoru.

67. Tiganjica – daleko je Holandija, a vama se bori protiv vetrenjača? Posetite najveću banatsku.

68.  Kostolac – Viminacijum, rimski grad, nekada metropola na Balkanu. Gotovo da nije bilo rimskog imperatora koji ga nije posetio.

69.  Zasavica – rezervat prirode, nama dosta poznatiji po dabrovima koji su pre više od 10 godina ponovo postali stanovnici Srbije, baš u ovom rezervatu. Ko bre dabre?

70.  Vrnjačka Banja – Prošetati se Promenadom i posetiti Japanski vrt.

71.  Kragujevac – možda jedini javni akvarijum koji možete posetiti u Srbiji, otvoren 1999. godine kao deo instituta za biologiju Prirodno matematičkog fakulteta.

72.  Zlakusa – Kako krenuti na bilo koji izlet u prirodu, a da pre toga nemaš zemljani lonac kupljen u ovom selu pored Užica.

73.  Park Minijatura – Na izlasku iz Despotovca ka Resavskoj pećini možete biti džin. I nećemo više ništa reći o ovom jedinstvenom mestu, izguglajte kako da postanete džin.

74.  Apatin – skulptura Anja, koja je zapravo siva čaplja sa zelenim laserom u ustima.

75.  Žitište – spomenik Rokiju Balboi. Vajar Rokijevog spomenika je vajar Boris Staparac iz Hrvatske koji je spomenik napravio besplatno. Odakle ta ljubav prema Rokiju saznaćete jedino ako dođete u selo.

76.  Andrićgrad – između Drine i Rzava, a pored Višegrada, grad za one koji žele da prošetaju kroz Andrićeve romane.

77.  Pančevo – Kovin – Ako od Pančeva kreneš ka Kovinu autom, može ti se desiti da nekoliko puta pretekneš jedan te isti auto, a istim ljudima unutra. Možete verovati ili ne, ali ako ste došli sa čitanjem do broja 77 zaslužujete malo mistike.

78.  Tvrđava Ram – na desnoj strani Dunava, nizvodno od istoimenog sela Ram.

79.  Kovačica – galerija nainvne umetnosti (Dom kulture 3. oktobar, Masarikova 65)

80.  Dvorac Špicer, Baba Pusta – prilično napušteni, možda ih je neko u međuvremenu kupio, ako nije, obiđite ih pre nego što se to dogodi.

81. Radočelo – isposnica Svetog Save. Ne zbog Svetoga Save, već koliko puta vam se dogodilo da posetite pećinski manastir?

82.  Novi Pazar – Petrova crkva, VII vek, podignuta na mestu starog ilirskog hrama. Najstarija crkva u Srbiji sa freskama iz X, XII i XIII veka. Ako je crkva zaključana, potražiti ključ od ljudi koji žive u blizini. Kad smo kod najstarijih građevina i Novog Pazara, posetite i Amir-agin han, kao i staro tursko kupatilo iz XV veka.

83.  Beograd ispod Beograd barutni magacin, tunel Umka, rimska dvorna u suterenu Biblioteke grada Beograda, rimski bunar, hodnici vojnog bunkera, barutana, vinski laguni...

84.  Manastir Grgeteg – jedina srpska manastirkska crkva čija unutrašnjost nije oslikana, a saznaćete i zašto ako odete.

85.  Belo blato – najmultikulturnije selo u Vojvodini sa oko 20 nacionalnosti među kojima su najbrojniji Slovaci, Mađari, Bugari, Srbi...

86.  Grza – letovalište nadomak Paraćina i reke i priroda i kolibe i hrana.

87.  Zagajička brda – neobičan predeo na severoistočnom obodu Delibraltske peščare gde su loptasti bregovi u stvari drevne peščane dine.

88.  Donja Lokošnica – carstvo paprike, znate one ljute?

89.  Vrmdža – kažu da te nešto uvek privlači da dođeš u ovo selo u podnožju Rtnja.

90.  Ledena pećina – dolazi se jedino čamcem i u kanjonu je Uvca.

91. Karađorđevo – nekad svraćali, jahali, uživali Tito, pa Milošević, e sad je red malo na nas.

92. Čudni spomenici - Ako ste ljubitelj monumentalnih spomenika, ovi se nalaze u Srbiji... Spomenik palim borcima i žrtvama fažizma (Bubanj, Niš), Spomenik streljanim đacima i profesorima (Šumarice, Kragujevac), Spomenik borcima Kosmajskog partizanskog odreda (Kosmaj), spomenik Radničkom bataljonu (Kadinjača, Užice).

93. Šalinac šumarak - Nikada nećete čuti od nekoga da je posetio ovu šumu. Dosta je zapuštena, a ogromna stabla leže po zemlji. Drveće ima i po 300 godina, hrastovi žive svoj život i možda je bolje što niko ne zna. Nemojte reći nikome!

94. Smrt fašizmu - Žitište je poznato po spomeniku Rokiju Balboi, ali ne, ovo nije pričao tome. Ovo je zapravo priča o drugom čoveku čiji spomenik se nalazi u Valjevu. On se zove Stjepan Filipović i sa razlogom drži ruke visoko podignute na gore, ali bez bokserskih rukavica.

95. Arača - ruševine benediktinske opatije govore mnogo priča. Jedna od njih je i o Ričardu Lavlje Srce. Srednjovekovni festival Arača, teško da ćete nešto slično posetiti u Srbiji.

96. Reka Vučjanka - duga svega 18km, naselje Vučje i mala kamenom popločana crkva i ostaci Skobaljić grada. Reka ima kanjone i vodopade, a jedan vodopad bezimenog potoka od 30 metara je najlepši. Poznati su i skokovi u Đokinim virovima. Da li je ludost ili hrabros, sami procenite.

97. Sinagoga u Subotici - druga po veličini u Evropi, posle budimpeštanske.

98. Slobodište - ovaj spomenik nalazi se kod Kruševca i nekada je bio najposećeniji spomen park bivše Jugoslavije. Ceo kompleks ima simboliku hrama, a njegov tvorac je jednom prilikom rekao: "Kao graditelj dužan sam da vas privedem samom spomeniku. Videli ste, ne primećujemo ga iz daljine. Ima stvari koje ne treba gledati iz daljine, u njih se ponire. Rekao bih da i ovu građevinu valja pribrojati takvima. Čoveka valja uvesti u središte, pripustiti ga u svet oblika, u koje mora da zađe, kroz koje će da prođe, sa kojima mora nehotično da se poistoveti. Samo tako razumeće ih.”

99. Hidrocentrala Vučje - Iz vremena kada su braća Rajt izvela prvi let avionom i kada je održan prvi Tour de France postoji i ova hidroelektrana. Od 1903. godine, svega 26 godina od oslobođenja od Turaka.