14 STVARI KOJE MORAŠ PONETI NA SVAKO PUTOVANJE

📝 Pre svakog pakovanja za putovanje potreban je SPISAK. Spisak se sastavlja danima unapred i nosi se uvek sa sobom. Posebno ako su neka daleka putovanja u pitanju i traju duže od običnih. 

 VREMENSKA PROGNOZA – korisno je proveriti vremenske uslove na destinacij ka kojoj ste se uputili i od toga vam zavise sledeći koraci. 

🛍️ DONJI VEŠ I ČARAPE – prvo i osnovno. Sve osim donjeg veša i ličnih dokumenata možete da dokupite, zato

🛂 Lična dokumenta – PASOŠ (i kopija prve starne, za svaki slučaj), karta, osiguranje, vozačka, lk. i dr. potvrde i uverenja koja su potrebna za ulazak u određenu zemlju. 

💰 NOVAC – sav keš nikada ne držite na jednom mestu. Idealne su torbice oko struka ili vrata koje se nose obično ispod odeće. Gledajte da vam najveća novčanica bude 50 ili 100 evra ( dešavalo se da u nekim zemljama jednostavno neće da zamene 200e). Idealno je da imate i na kartici neku svotu, VISA je uvek sigurnija varijanta od American. 

💊 APOTEKU – celu! Šalim se, sve zavisi gde idete i da li možete da dokupite ako vam nešto zatreba. Mada ne krećite bez aktivnog uglja i probiotika. Uglavnom  ne konzumirajte vodu sa česme, kao i nedovoljno termički obradjenu hranu ili sveže voće i povrće. Konzumiranje je individualna stvar, zavisi od osetljivosti-otpornosti organizma. 

🌞 KOZMETIKU – pored stvari koje inače koristite, isto kao i kod lekova, zavisi od mesta gde idete. Npr. ako idete u Afriku iako je novembar ponesite kremu za sunčanje, kao i sredstvo protiv komaraca, ali u stiku ako idete avionom. 

👟 OBUĆU – Vodite računa da je udobna, da nije nova već je razgažena i navikli ste na nju. Papuče, bez obzira da li je leto ili zima. One uvek imaju svoju svrhu. U smeštaju ili van njega, naročito u hostelima od toaleta do sobe. 

🛁 PEŠKIRE – ako ste se raspitali i u vašem smeštaju ih nema, idealni peškiri za putovanja su od mikrofibera. Tanki su i lagani, ne zauzimaju puno prostora i veoma brzo se suše. Bekpekeri ih obožavaju. 

😴 PIŽAMA ILI VREĆA za spavanje – ovo se pre svega odnosi za niskobudžetne smeštaje i za mesta u kojima higijena nije na zavidnom nivou. 

🔋 TEHNOLOGIJA – pored telefona, slušalica, punjača (eksterni je super stvar), ostalo zavisi od vaših interesovanja i naravno gde putujete. Pa se tako informišite da li se u vašoj destinaciji koriste evropski ili neki drugi štekeri npr. Instalirajte i neku korisnu aplikaciju za datu destinaciju off line mapu npr. ili možda neku igricu 

👚 ODEĆA – zavisi od mnogo faktora, idealno pakovanje je da za svaki dan napravite po jednu kombinaciju, kao i to da svaki komad možete da kombinujete sa svakim. Uvek ponesite i topliju varijantu iako ste proverili prognozu i biće 30°C + 

👙 KUPAĆI – uvek ga nosite na putovanja! Nemojte da dozvolite da propustite neku avanturu koju biste pamtili do karaja života, samo zato što niste poneli kupaći. Najbolje stvari su ne planirane! 

😎 NAOČARE ZA SUNCE – ako ih zaboravite nije smak sveta  ali ako ih ponesete koristiće vam. Ako ništa bar za doručkom u prepunom restoranu, skrivajte svoje mamurno lice a pustite druge da se pitaju da li ste neka poznata ličnost. 

A KAKO SE OBUĆI ZA PUT U AFRIKU?

SkitareComment