25 ZABAVNIH STVARI KOJE NE ZNAŠ O BELGIJI

Možeš li da nabrojiš bar 4 poznata belgijanca, neuključujući Herkula Poaroa? Naravno, Herkul je fiktivna ličnost, a ovo je loša i zavidna Britanska fora. Belgija su pivo, čokolada, vafle, Briž, Gent i Brisel. Ali ne. Belgija nije samo to.

brussels-49369_1920.jpg

25 stvari o Belgiji

...

 1. Belgijanci su u proseku najviši ljudi u Evropi, u Belgiji je rođena najteža beba na svetu, a imaju i najvišeg konja na svetu.
 2. 13. jula posetite Gentse Feesten, jedan od najvećih otvorenih evropskih kulturnih festivala koji se održava u Gentu.
 3. "Pali astronaut" je jedini komad umetnosti na Mesecu, a napravio ga je belgijanac, Paul Van Hoeydonck.
 4. Dvojica najprevođenijih francuskih autora su Belgijanci. Žorž Remi – Erže (strip Tin Tin) i Žorž Simeon.
 5. Belgijanci su izmislili pomfrit.
 6. Njujork je osnovao Belgijanac kupivši 1626. ostrvo Menhetn od prvobitnih stanovnika. 
 7. Belgija je jedan od retkih zemalja u kojoj su obavezni i obrazovanje i glasanje. Ako niste u zemlji ili ste na odmoru morate pribaviti dokaze ili ćete u suprotnom biti kažnjeni ako niste glasali na izborima. Ali i pored toga, Belgiji kao da sve dobro funkioniše i bez državnog aparata. Jer posle zvaničnih izbora 2008. godine oborili su Ginisov rekord kao država kojoj je bilo potrebno preko 535 dana da oformi novu vladu.
 8. Internacionalni briselski aerodrom je najusijanija tačka za prodaju čokolade.
 9. Kada u Belgiji kažete SPA, onda mislite na grad Spa koji je poznat po izvorima i mineralnim vodama. Odatle ime spa za sve termalne izvore, upravo zbog grada Spa u Belgiji.
 10. Brisleksi Šarloa aerodrom je jedan od najtačnijih aerodroma u Evropi.
 11. Belgijska mreža autoputeva se može videti sa Meseca i to je jedna od retkih čovekovih konstrukcija koje se tokom noći mogu videti sa tako velike udaljenosti.
 12. Belgijanac Luc Luycx's je dizajnirao kovane novčanice evra. Ako ne verujete, pogledajte inicijale 'LL' na numeričkoj strani kovanice.
 13. Karl Marks je napisao Komunistički manifest u Briselu. A Viktor Igo je radio na svom delu Jadnici, upravo u ovom gradu.
 14. Ko pravi bilijarske kugle? Belgijanci. 80% loptica bilijara proizvede se ovde.
 15. Dijamanti su ženski najbolji prijatelji, a grad koji je najbolji prijatelj dijamanata je Antverpen. Svetska prestonica obrade i trgovine dijamantima.
 16. U Belgiji skoro svake nedelje možeš posetiti neki festival, što nije ni čudno kada znamo da su neki od najposećenijih festivala upravo u ovoj zemlji. Tomorrowland, Pukkelpop, Rock Werchter, TW Classic i Graspop.
woman-2539150_1280.jpg

Festivali

Tomorrowland, Pukkelpop, Rock Werchter, TW Classic i Graspop.

17. Tin Tin, Talični Tom i Štrumfovi dolaze iz Belgije. U toj Belgiji izgleda da svi crtaju stripove. Da, i Snorkovci su iz Belgije.

mural-1845224_1920.jpg

Strip crtači

Jedan od najpoznatijih Žorž Remi Erže crtao je strip Tin Tin.

18. Možda je najveći broj strip crtača po kvadratnom metru usko povezan sa najvećim brojem bajkovitih zamaka na svetu. Ko zna, ali ima ih preko 3.000.

19. Saksofon je proizveo Belgijanac iz grada Dinant. Aleks Saks. Kao što u Parizu ne možete izbeći Ajfelov toranj, tako u Dinantu ne možete proći od saksofona raznih boja.

belgija.jpg

Dinant

Belgijanac iz grada Dinant, Aleks Saks, izmislio je saksofon.

20. Dok Amerikanci i Englezi moraju da se hvale ogromnim građevinama, statuama i kipovima, Belgijanci ironično najviše vole svog malog (61 cm) dečaka koji piški. Šarmantno, zar ne? Da sve bude zabavnije, ovaj dečak ima preko 1000 kostima koje oblači u različitim prilikama. Tu je i kostim srpske narodne nošnje, hvala Belgijo! :) Ali tu zabavi nije kraj, jer pored poznatog dečaka postoje još dve statue koje piške u Briselu. Jedna je devojčica, a druga statua je pas.

21. Da nije Belgije, ne bi bilo ni Pol Džensena. A da nije Pola, ne bismo izdržali ni do pola puta do WC-a ako imamo proliv. Čovek je izmislio Loperamid. Hvala mu.

22. Belgija je monarhija i trenutno ima 2 kralja i 2 kraljice. Jer u Belgiji kad si jednom kralj, uvek si kralj. Kralj Filip preuzeo je od svog oca Alberta krunu 21. jula 2013. 

Prins_Filip_(Portret).jpg

Kralj Filip

Belgija je kraljevina i trenutno ima 2 kralja i 2 kraljice.

23. Svako pivo ima svoju posebnu čašu. Možete li da zamislite kafiće u zemlji koja ima preko 1500 vrsta piva i isto toliko različitih čaša?

640px-Bierbörse_Köln_Belgische_Biere_5.JPG

1.500 vrsta piva

Isto toliko i različitih čaša...

24. Belgija ima 3 zvanična jezika, Holandski, Francuski i Nemački.

25. Belgija ima najmanju obalu na svetu. Ali zato ima najdužu tramvajsku šinu duž obale koja povezuje sve gradove uz obalu i dugačka je 68 kilometara.

Kusttram2.jpg

Mala obala

Ali zato najduža tramvajska šina uz obalu.

I to ne bi bilo sve, ali ako želiš aktivno da učestvuješ u stalnom dopunjavanju ovog bloga, piši nam u komentarima, koju to zanimljivost iz Belgije smo prekosčili.